Kerrostaloon sopivat ilmalämpöpumput ja ilmastointilaitteet


Viilennystavat - Tehontarve - Lupa ja laki - Desibelit - Toimitussisältö

Miten kerrostaloasunnon saa viileäksi?

Lämpötilamestarien valikoimissa on monenlaisia kerrostalon ilmalämpöpumppuja. Myymme sekä asennamme kaikkia merkkejä ja malleja, ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä sopiva ratkaisu.

1. Kiinteä ilmastointilaite, kuten ilmalämpöpumppu

Kiinteä ilmalämpöpumppu

Terminä ilmalämpöpumppu on hieman harhaanjohtava, mutta samoja laitteita käytetään omakotitaloissa lämmitykseen, kuin kerrostalossa viilennykseen. Kiinteästi asennettu erillisestä ulko- ja sisäyksiköstä koostuva kokonaisuus on nk. Split laite.

Niiden hyötysuhde on hyvä, äänitaso matala ja tehovaihtoehtoja runsaasti. Kiinteä ilmastointilaite ei vaihda ulko- ja sisäilmaa kuten liikuteltavissa laitteissa tehdään, vaan sisä- ja ulkoyksiköissä on oma puhallinpatterinsa joiden välillä kulkee kylmäaine.

Kiinteän asennuksen arvo ei mene hukkaan, sillä se yleensä nostaa kerrostalohuoneiston myyntihintaa vastaavasti. Se edellyttää, että asennus on tehty huolitellusti ja ammattimaisesti.

2. Siirrettävät ilmastointilaitteet

Siirrettävä ilmastointilaite

Näppäränkokoiset pyörillä liikuteltavat nk. "Pingviinit" ovat monelle väliaikainen ratkaisu. Yleensä niiden melutaso ja käytännön seikat johtavat siihen, että niitä ei käytetä enää toista kesää oston jälkeen. Edullisimpien siirrettävien käyttöikä on osoittautunut varsin lyhyeksi, joten niillä on huono jälleenmyyntiarvo.

Siirrettävä laite puhaltaa huoneen sisäilmaa ulos tuubin kautta, josta aiheutuu alipainetta huoneistoon. Monesti korvausilma tulee vanhoissa taloissa liesituulettimen hormista tai postiluukusta, tuoden mukanaan esim. tupakoinnin hajua tai muuta epäpuhtautta siinä sivussa.

Säilytys talven yli on myös ongelma, painonsa vuoksi niitä ei noin vain nostella kellarin hyllyille. Suosittelemmekin siirrettävän hankkimista vain vuokralla asuville tai jos taloyhtiössä ei saa lupaa kiinteään asennukseen.

3. Ilmanvaihdon parantaminen

Tuuletuksen lisäämistä ajatellaan yleensä ratkaisuksi ensialkuun, mutta harvoin käytännössä toteutuskelpoinen, sillä asukkaan vaikutusmahdollisuus yhtiön ilmanvaihtoon on vähäinen.

Huoneiston lämpiäminen johtuu vain harvoin ongelmasta ilman vaihtumisessa. Esimerkiksi nykyaikainen rakennustyyli on tuonut suuret ikkunapinnat ja energiatehokkaat eristeet, joten talo kuumenee entistä nopeammin auringossa ja lämpö säilötään yön yli tehokkaasti.

Pyydä neuvoa ammattilaiselta

Voit ottaa huoletta yhteyttä, niin jutellaan asiasta tarkemmin.

Tehokkaat viilennyslaitteet

Kerrostalon ilmastointilaite Stylish

Asennamme paljon viilennyslaitteita kerrostaloon vuosittain. Meiltä saat laadukkaat tuotteet asennettuna kiinteällä hinnalla ja rautaisella kokemuksella.

Voit selata kaikkia laitevaihtoehtoja ilmalämpöpumput-osastollamme.

Sensiran hinta kerrostaloasennuksella sisältää timanttiporaukset ym. eli se on avaimet-käteen.

Hinta asennettuna

DAIKIN SENSIRA
Mestariasennuksella kerrostaloon2150

Turvallinen ostos

Maksu vasta asennuksen jälkeen.
14pv maksuajalla!


Paljonko asunnon viilentämiseen tarvitaan tehoa?

Viilennystehon laskeminen

Viilennystehon laskemiseen käytettävät kylmätekniset laskukaavat eivät sellaisenaan sovellu kerrostaloasunnon tehontarpeen arviointiin. Käytäntö ja kokemus ovat tässä avainasemassa.

Toisin kuin suorassa kylmätehon laskennassa on kerrostaloissa otettava huomioon vallitsevat ilmansuunnat, ikkunoiden pinta-alat, rakennusvuosi, rakennuksen energiatehokkuus ja joskus myös ulkoyksikön sijoituspaikan aiheuttama lauhdutustehon muutos.

Kun ilmaa viilennetään sisäyksikössä, siitä tiivistyy kosteutta kondenssilinjaan, joten sisäilman kosteustaso laskee. Kuiva ilma tuntuu jo itsessään iholla viileältä kosteaan verrattuna, vaikka lämpöasteet eivät olisi juuri muuttuneetkaan. Kerrostalohuoneistossa voidaankin puhua mukavuusmitoituksesta, eikä suoranaisesti lämpömittariin liittyvästä asiasta.

Yksinkertainen tehontarpeen määritys

Kokemuksemme perusteella onnistunut viilennystehon mitoitus kerrostaloasunnossa tulee kaavalla 30 m2 = 1 kW. Laitevalinnassa on tärkeää huomioida laitteen nimellinen viilennysteho eikä maksimi, sillä maksimitehoa ei monesti saavuteta parvekkeen heikossa ilmankierrossa.

Esimerkkilasku 1, 100 neliön huoneisto


100m2 / 30kw = 3,3kw
Sopiva teho 3,3 kW, esimerkiksi Sensira 35.

Esimerkkilasku, 50 neliön yksiöön/kaksio


50m2 / 30kw = 1,7kw
Sopiva teho 1,7 kW, riittävä laite Sensira 25.

<<--Palaa alkuun

Kompakti Daikin ulkoyksikkö parvekkeella
Kompakti Daikin ulkoyksikkö parvekkeella

Ilmalämpöpumpun luvanvaraisuus kerrostaloissa

Asukkaan kannalta paras tilanne on, jos taloyhtiö on ennakoinut viilennystarvetta ja tehnyt sen asentamisesta yhdenmukaisen päätöksen, mitä voidaan soveltaa jokaisen osakkaan kohdalla sellaisenaan. Silloin asennus voidaan toteuttaa yleensä viipymättä ilman byrokraattista kitkaa. Asennuksesta tehdään silloin muutostyöilmoitus isännöitsijälle, joka tarkastaa toteutuksen edellytykset.

Jos lupa ei heltiä

Ikävä kyllä jotkin taloyhtiöt ovat tehneet kokouksissa päätöksiä, missä kielletään viilennyslaitteiden asentaminen. Koska laitteiden asentaminen on yleistynyt huomattavasti, riita-asiasta on myös oikeuden päätös olemassa. Maltti on valttia, vaikka kitkaa esiintyykin. Yleensä taustalla on huono informaatio ja yleinen vastarinta.

Turun hovioikeuden päätös THO:2019:13 linjaa, että taloyhtiöllä ei pääsääntöisesti ole oikeutta rajoittaa kiinteän viilennyslaitteen hankkimista kerrostaloon, vaan se kuuluu Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1§:n 1 momentin perusteella muutostyöoikeuden piiriin. Taloyhtiölle koituneet oppirahat olivat tässä tapauksessa 60 000€ suuruiset.

Ratkaisussa tiivistettynä:

 • Asukas oli hakenut lupaa, joka oli kielletty. Asennus tehtiin tästä huolimatta sietämättömän sisälämpötilan vuoksi, josta taloyhtiö lähti hakemaan oikeuden kautta purkulupaa.
 • Osakkaalla on pääsääntöisesti parveke hallittavanaan (katso yhtiöjärjestyksesi). Väliseinän hallintaoikeus tai kunnossapitovelvollisuus ei estä muutostyötä.
 • Jos läpivienti tehdään kantavaan seinään, yhtiöllä olisi mahdollisuus punnita hyötyjä/haittoja
  • Yleensä läpivienneille löytyy paikat ei-kantavista rakenteista
  • Tiiviistä läpiviennistä voi olla vaikea keksiä mitään teoreettistakaan haittaa
 • Yhtiön ulkonäköön tai kunnossapitoon vaikuttava muutostyö on myös seikka, joka voi tarjota yhtiölle harkintavaltaa
  • Laite tulee asentaa kaidepinnan alapuolelle ja putkituksetkin saadaan yleensä piiloon
 • THO: "Muutostyön kieltäminen on kohtuutonta, jos siitä ei aiheudu olennaista haittaa"
  • Osakkeenomistajalla on lisäksi oikeus korvata mahdollista vahinkoa tai haittaa, teoreettinen mahdollisuus ei siis itsessään ole este
  • Korvausvelvollisuus voisi olla esim. se, että asukas joutuu siirtämään laitteen omalla kustannuksellaan pois parvekeremontin ajaksi
 • Vahinkoriskin kasvaminen luetaan myös haitaksi
  • Jos työn tekee kokenut ja vakuutuksilla varustettu ammattiliike, se lieventää riskejä
 • Viilennyslaitteella on yleensä olennaista hyötyä asukkaalle. Haitta/hyöty suhde on helposti kallellaan terveellisen asumisympäristön suuntaan!
Voidaan siis yksiselitteisesti sanoa, että ammattimaisesti toimiva taloyhtiö ei asetu poikkiteloin viilennyslaitteen asennuksessa, vaan opastaa asukkaita tekemään sen oikein.

Yhdenvertaisuusperiaate

Taloyhtiön kanta on usein seuraava: "Jos annamme sinulle luvan, yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi lupa pitää antaa kaikille". Tämä on totta, mutta yhdenvertaisuusperiaate ei ole ainoastaan rajoittava oikeus, kuten THO linjasi. Jos taloyhtiön osassa asunnoissa ei ole kuumuusongelmia, usein kokouksissa kuultuna "Me emme tarvitse, niin et sinäkään", on kuumuudesta kärsivä huoneisto epäyhdenvertaisessa asemassa. Toki kielteisen kannan asunnoissa voidaan kokeilla lämpötilojen nostamista kesäaikaan tasavertaisuuden nimissä.

Muutoslupa pitää aina hakea

Kerrostaloyhtiön lupa

Oli tilanne siis mikä hyvänsä, prosessi lähtee käyntiin muutostyöilmoituksen tekemisestä. Ensimmäisen yhtiön asennuksen ollessa kyseessä, joudut varaamaan myös taloyhtiölle aikaa asian ratkaisuun.

Kun pyydät meiltä tarjouksen asunnon kiinteästä viilennyslaitteesta, teemme sinulle henkilökohtaisen asennussuunnitelman. Pystyt sen avulla osoittamaan isännöitsijälle tai hallitukselle, että ammattilainen tekee työn, miten se tehdään ja mitä materiaaleja työssä käytetään.

Meidän kautta tilatuille töille varmistut vähintään seuraavista asioista:

 • asennettava laite on suunniteltu käytettäväksi kerrostaloasunnon viilentämiseen.
 • laiteen käyttö ja asennustapa ei vahingoita rakennusta
 • käyttöäänet eivät aiheuta häiriötä naapurustolle, ks. Äänet
 • asennusliike ja asentajat ovat Tukesin, sekä maahantuojan hyväksymiä ammattilaisia

Tarvitseeko asennus rakennuslupaa?

Muutokset rakennuksen julkisivuun saattavat vaatia kaupungilta hyväksynnän. Kuitenkin jos asennus tehdään kaidepinnan alapuolelle, niin se ei vaikuta julkisivuun ja siten ei ole rakennusmääräysten alainen toimenpide lähtökohtaisesti. Tällöin se on siis yksinomaan taloyhtiön järjestyssääntöjen piirissä ja 95% asennuksista tehdäänkin juuri näin tästä syystä.

Jossain tapauksissa asiakkaamme ovat halunneet asentaa ulkoyksikön ylös, pois parvekkeen käyttöalalta ja hakeneet kaupungilta luvan. Asia tulee järjestellä taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa yhdessä, mutta ei ole siis poissuljettu vaihtoehto. Yleensä ulkoyksikkö pitää naamioida seinänsävyisellä säleiköllä luvan saamiseksi. Asiakkaamme ovat saaneet poikkeuslupia on esimerkiksi Helsingissä Lauttasaareen ja Kalasatamaan.

<<--Palaa alkuun
Muista myös tyylikäs suojus ulkoyksikölle
Muista myös tyylikäs suojus ulkoyksikölle

Kiinteän laitteiston läpiviennit

Lämpötilamestarien toimitussisältöön kuuluu myös asianmukaiset läpiviennit, joissa olemme erityisosaajia. Läpiviennistä ei imeydy kosteutta rakenteisiin. Hyvin tehdystä läpiviennistä ei pääse imeytymään ulkoilmaa talon sisälle siinä piilevä ilmankosteus ei tiivisty rakenteisiin.

Ilmalämpöpumpun läpivienti

Teräsbetonin läpivienti yleistä

Useimmat kerrostalojen seinärakenteet ovat nk. teräsbetoni-sandwich rakenteita joissa sisäseinä on raudoitettua betonia, jonka jälkeen tiiviisti asennettu kivivilla. Julkisivun puoli on myös betonia, tai nykyisin monesti jopa vain ohut rappauskalvo. Paljon tulee vastaan myös vanhoja täystiilisiä rakenteita ja tiiliverhoiltuja betonielementtejä. Käyttämämme läpivientimenetelmät toimivat kaikissa seinärakenteissa luotettavasti.

Puolueetonta lisätietoa eri seinärakenteista esimerkiksi Sisäilmayhdistykseltä

Läpiviennit on putkitettava

Hyvän rakennustavan mukaisesti ulko- ja sisäseinän välille ulottuvaan reikään on asennettava yhtenäinen läpivientiputki, jolla estetään eristeiden joutuminen kosketuksiin ulkoilman kanssa. Läpivientiputkeen asennetaan tiiviste sen ulkopintaan ennen asentamista tehtyyn reikään, jolloin siitä tulee yhtenäinen osa talon kuorta. Putki on muovia, joten se ei muodosta kylmäsiltaa, läpivienti on kuitenkin 75mm kokoinen eli mistään pienestä poraamisesta ei ole kyse.

Tällä tavoin tiiviisti asennetun putken lävitse viedään välijohdot, putket ja letkut, jotka on tämän jälkeen helppoa tulpata sileäpintaisen putken sisällä tarkoitukseen valmistetulla elastisella eristeaineella. Käyttämämme menetelmä on rakennusmääräysten mukainen ja idioottivarma.

Kaikkein vaarallisin tilanne syntyy, jos kondenssivesiletku vanhuuttaan tai muusta syystä alkaa vuotamaan läpiviennin kohdalta. Putkittamattomassa reiässä se imeytyisi huomaamatta villoihin.

Monet käyttävät pelkkää uretaanivaahtoa, mutta ilman putkea se ei tiivisty reiän villaa vasten, olemme todentaneet tämän useassa kohteessa. Pillivaahtoa ei ole suunniteltu onkaloiden tulppaamiseen, vaan saumojen tiivistämiseen (saumausvaahto toiselta nimeltään)..

Ilmalämpöpumpun läpivienti

Timanttiporaus sandwich rakenteeseen

Läpivienti porataan kuiva- tai märkätimanttiporauksena tapauskohtaisesti. Vaikkakin termi ”märkätimanttiporaus” kuulostaa sotkemiselta, ei se sitä ole, sillä porauksen muutaman desilitran vesimäärä kulkeutuu märkäimuriin talteen.

Asianmukaisella suojaamisella, oikealla välineistöllä ja hyvällä ammattitaidolla työ saadaan tehtyä siististi. Järeä pora ei säikähdä uusien talojen paksuja RST-raudoituksiakaan, läpiviennistä tulee aina siisti ja eheä. Työsuunnitelmamme pitää sisällään myös läpivientitapaselostuksen.

<<--Palaa alkuun

Ulkoyksikön häiritsevyys kerrostalossa ja äänenpaine (db)

Naapurin häiriö

Kerrostalojen kuuma peruna ilmastointilaitteen asennuslupia käsiteltäessä on tietenkin ulkoyksikön äänitasot ja aiheuttavatko ne häiriötä naapureille. Lyhyesti vastattuna: Ei häiritse kerrostalonaapuria.

Heikkotasoisia ulkoyksiköitä, joiden ääni on 50dbA tai yli kannattaa kuitenkin välttää, sillä silloin valmistaja ei ole piitannut äänitasosta lainkaan. Niiden ääni saattaa kantautua omaan olohuoneeseen, mutta nekään eivät todennäköisesti ylitä naapurin kuulokynnystä.

Määräykset melutasoon liittyen

Rakennusmääräyskokoelman C1 sanoo seuraavaa äänitasosta rakennuksen ulkopuolella:

"Rakennusta palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso Laeq saa olla enintään 45dB saman tai läheisen rakennuksen ikkunan ulkopuolella, parvekkeella, pihamaalla, tai muussa vastaavassa paikassa asuinalueella ja muilla melulle herkillä alueilla."

45db ei ole siten laitteelle asetettu raja-arvo, vaan sen viereisen häiriöalttiin kohteen, esim. naapurin parveke. Laeq taso on lisäksi melko vaikea saavuttaa, koska se mitataan yhtäjaksoisesti klo 7-21 väliseltä ajalta keskiarvona.

Mikä on laitteiden äänitaso?

Ulkoyksiköiden äänitaso mitataan tyypillisesti 1m etäisyydeltä laitteesta, sen käydessä nimellisellä tehollaan (ei aivan maksimiteho yleensä).

Esitteissä mainitaan yleensä kaksi eri äänitason saraketta ulkoyksikölle. Myöskin jäähdytys ja lämmitystasot ilmoitetaan erikseen. Joskus ilmoitetaan myös min-max eli koneen ollessa minimitehoilla ja maksimitehoilla. "db" perässä ilmoitetaan (A), joka tarkoittaa tietynlaista vertailukelpoista arviointitapaa.

Tärkeintä on tehdä vertailu keskenään samoissa yksiköissä, älä vertaa äänenpainetta A-tehotasoon!

 • Äänen Tehotaso (Sound Power Level) on laskennallinen äänenlähteen äänentuottoteho, eli tässä tapauksessa ulkoyksikkö itsessään.
 • Äänenpaine (Sound Pressure level) on mitattu äänitaso ilmastointilaitteiden standardin mukaisesti yhden metrin etäisyydeltä ulkoyksiköstä. Tämä taso on se, jota kannattaa katsoa.
Ilmalämpöpumpun ääni häiriö

Desibeli on mittayksikkö, jota hyödynnetään äänitasojen vertailussa

Äänen mittaaminen ja äänenpainetaso on hyvin vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus. Toisin kuin voisi luulla, 0 db ei ole mikään absoluuttinen hiljaisuus, vaan se on piste jossa terve (nuori) korva ei enää tee kuulohavaintoa eli nk kuulokynnys.

Desibeliasteikko on logaritminen, eli esim. 46db on laskennallisesti kaksi kertaa niin tehokas, kuin 45db. Kuitenkin korvan kokeman äänitason kaksinkertaistuminen tapahtuu noin 10db välein. Tämä sekavuus aiheuttaa sen, että asiaa käsitellään yleensä metaforien avulla, esim. lehtien havina on 10db ja hiljainen keskustelu 50db.

Vertailu tapahtuu varsin kapealla alueella, sillä kaikkein hiljaisimmat laitteet eivät pääse alle 45db ja kova-äänisimmät eivät pääsääntöisesti ylitä 50db raja-arvoja. Kokemuksemme perusteella ero 45-50db koneiden kesken tulee erilaisista sivuäänistä, kuten resonoinnista. Ne voivat olla häiritseviä asukkaalle itselleen, mutteivät yleensä kuulu pidemmälle.

Hauskana yksityiskohtana esim. siirrettävällä ilmastointilaitteella syntyy noin 55db äänenpaine, eli se on paljon äänekkäämpi kuin mikään markkinoilla oleva kiinteän laitteen ulkoyksikkö. Tästä syystä liikuteltava ilmastointikone lentää ensimmäisen kesän jälkeen joko mökille "varastoon" tai suoraan roskiin.

Mitä laki määrää

Äänitason mittaus kerrostalossa

Laki (Vnp 993/1992) määrittää kerrostaloalueiden melun seuraavasti:

 • Keskimääräinen jatkuva melu päiväsaikaan 55dbA
 • Yöaikaan 50dbA
 • Uusien asuinalueiden yöaikainen melutaso on alhaisempi, 45dbA
 • Kaavamääräykset usein tiukentavat rajoja maksimista, yleensä 45dbA pääkaupunkiseudulla.

Jos taloyhtiö päättää rajoittaa melutasoja, sellainen on todennäköisesti ristiriidassa asunto-osakeyhtiölain kanssa, jos siitä tulee yleinen este asennusten tekemiselle. Kohtuullinen raja-arvo ammattilaisen näkökannalta on 49dbA, joka säilyttää valtaosan hyvämaineisista laitteista, mutta rajaa ulos muutamia hyvin äänekkäitä paketteja (Esim. Mitsubishi HR ja Gree laitteet).

Liiteen kuvasta voidaan nähdä, että jos laitteen esitteessä äänitaso on ilmoitettu 49db tai alle, se vaimenee nopeasti pelkästään parvekekaiteen ansiosta tiukkojenkin raja-arvojen alle. Jos parvekkeella on lasitus tai asuntojen välissä on betoniseinä (kuten yleistä), tasot vaimenevat vielä lisää. Kuvan mallinnuksessa parvekeella on vain betonikaide.

Kaupungin taustamelutaso yltää helposti yli näiden määritelmien, joten käytännössä parvekkeen ulkopuolelta laitetta ei pysty millään tavalla havaitsemaan, vaikka se olisikin äänekäs.

Minkälaisia ääniä ulkoyksiköstä tulee?

Inhimillisesti häiritsevin ääni on mahdolliset resonaatiot (pärisevä pelti), jotka liittyvät yleensä halpojen koneiden puutteelliseen varusteluun. Resonaatioita poistetaan valmistajien tekemissä kokeissa erilaisin pehmusten ja osien sijoittelulla kuorten sisällä, jotka luonnollisesti lisäävät laitteen myyntihintaa.

Muita omistajan itsensä kuultaviä ääniä viilennystoiminnolla:

 • Puhaltimen aiheuttama humina. Yleensä häiritsevä vain maksimiteholla tai parvekkeen kuumentuessa
 • Kylmäaineen sihahdukset ja kiehunnan ääniä, muistuttavat esim. silitysraudan höyrytoimintoja
 • Kompressorin suriseva ääni

Kokemuksemme mukaan sisätiloihin kantautuu pääasiassa ainoastaan kompressorin surina.

Kokemuksemme häiritsevyydestä

Olemme viimeisen 10 vuoden aikana asentaneet yli 1000 kpl ulkoyksiköitä kerrostalojen parvekkeille ja kertaakaan ei ole meille asti kantautunut, että ulkoyksikkö aiheuttaisi häiritsevää ääntä naapurustolle. Jos olet itse herkkä äänihäiriöille tai asia herättää suurta vastustusta taloyhtiössä, asia kannattaa ottaa kanssamme esille niin voimme haarukoida vaihtoehtoja.

Asennamme kerrostalon ilmastointilaitteita ja ilmalämpöpumppuja uudellamaalla, kohteina esim: Kalasatama, Pasila, Lauttasaari, Espoo, Tikkurila, Kerava, Tuusulan keskusta, Huopalahti, Vuosaari ja tietysti myös Helsingin ydinkeskusta.

<<--Palaa alkuun

Panasonic UZ12 SKE ulkoyksikkö asennettunaMitsubishi Electric EF35 asennettuna
p. 044-3577 375
info@lampotilamestarit.fi
Copyright 2020 Lämpötilamestarit Oy, kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään
Lataa Acrobat Reader