logo

Ilmavesilämpöpumppu Daikin Altherma

Uuden sukupolven Altherma 3 R

Markkinoille saatiin ylivoimainen vesi-ilmalämpöpumppu tuoteperhe. Daikin on Euroopan suurimpia vesi-ilmalämpöpumppujen valmistajia ja se kehittää valmistuksen ohella teknologiat itse. Nykyisin kaikkialla käytössä oleva R32 onkin alun perin Daikin patentoima kylmä-aine.

Olemme asentaneet ensimmäisen pohjoisen olosuhteisiin tarkoitetun Altherman vuonna 2008, jo silloin erinomainen tuote ensimmäisessä polvessa. Uusi valikoima on päässyt todella kovaan testiin käytössämme viimeaikaisten kylmien talvien myötä.

Sisäyksikkö on kokenut täydellisen uudistuksen ja sitä myötä parannuksia varustelun, lämpöeristeen ja käytettävyyden muodossa toisesta sukupolvesta. Kehityksen esimerkkinä varaajan PU-lämpöeriste on valettu neliön muotoon pyöreän varaajan ympärille, jonka myötä ylläpitohäviö on pienempi kuin tavallisessa pyöreässä eristeprofiilissa.

Tietääksemme vastaavaa ei ole markkinoilla vielä nähty, vaan monet laitteet hyödyntävät edelleen aikaisemman tuoteperheensä varaajakokonaisuuksia (nk. facelift mallit).

Altherma R lyhyesti

 • 5 vuoden takuu
 • Kompakti ja tyylikäs sisäyksikkö, 60x60 moduulikoko ja vain 170cm korkea (180L vaihtoehto)
 • Tyylikäs ulkoyksikkö kahdella eri mallivaihtoehdolla, minimoitu ulkoyksikön koko ei tarvitse maisemointia
 • Laaja teholuokkavalikoima
 • Ulkoyksikön suunniteltu toiminta-alue -25C pakkasille asti
 • Kylmäainekiertoinen, ulkoyksikkö putkineen ei voi jäätyä ilman sähkövirtaakaan
 • Pohjapellitön (ilman sähkövastusta) 06-08 ulkoyksiköt
 • Viemäröitävä kylmäaineen hukkalämmöllä sulattava 11-16 ulkoyksiköt
 • Huikean matala tehohäviö varaajalle (A+ 180L)
 • Lämmintä 40C käyttövettä aina 330L asti, tarvittaessa enemmän Boost toiminnon avulla
 • Äärimmäisen hiljainen 48dbA ulkoyksikkö (myös teholuokassa 16)
 • Kolmiportainen varakäyttövastus sisäänrakennettuna (3-6-9kw)
 • Wifisovitin mukana teholuokissa 7 ja 8, muissa lisävaruste toistaiseksi
 • Ultraääneen perustuva veden virtausmittaus, joka mahdollistaa mm. tuotetun lämpötehon mittauksen
 • Tyylikäs langallinen Madoka käyttösäädin termostaattiohjauksella, lisävaruste
 • Sekä varaaja, että ulkoyksikkö valmistetaan Euroopassa (Belgia ja Tsekki)

Päävalikoima jakaantuu 3 eri segmenttiin

 • Kylmäaineparit "R" (R = Refrigerant), tämän sivun tuote
 • Hydroparit "H" (H = Hydro), Tuotesivumme : Altherma H HT
 • Yhdistelmät (M = Monoblock), Tuotesivumme : Altherma M

Koska vesi-ilmalämpöpumppujen kokonaisuus voi olla informaatioähkyä aiheuttava, kysy huoletta meiltä lisätietoa jos jokin asia askarruttaa.

Lataa Altherma R sarjan esite tästä

Altherma varaaja- ja seinämalli
Altherma varaaja- ja seinämalli

Kaksi Althermaa

Kaksi ulkoyksikön vaihtoehtoa

Altherman R sarjaan kuuluu tällä hetkellä sirokokoinen 06 ja 08 ulkoyksikkö, joita voidaan käyttää saneerauksessa korvaamaan noin 3000L vuosikulutusta. Isompi 11 ja 16 sarjaan kuuluva soveltuu käytettäväksi 4500L asti. Järjestelmään kuuluu myös välimalli 14, mutta selkeyden vuoksi se on jätetty pois tarjonnastamme.

Pienemmän Altherman koko on saatu hyvin pieneksi, koska kylmäputkien lähdöt on ulkopuolella kuorta kuten normaalissa ilmalämpöpumpussa, kun isommassa kytkennät ovat laitteen sisällä. Mielestämme erityisesti pienempi laite soveltuu asennettavaksi näkyvällekin paikalle, se sulautuu maisemaan hyvin.

Mitoitus

Oikealla näkyvään mitoitustaulukkoon olemme laskeneet teholuokkien ominaiskäyrän erilaisille öljynkulutuksen vuosiprofiileille. Tämä tekee valinnasta helppoa sen puolesta, mikä laitepaketti on säästöjen kannalta järkevintä. Alimitoitetun laitteen hyötysuhde laskee kauden aikana, kun vastuskäyttö lisääntyy. Toisaalta voimakkaasti ylimitoitettu laite yhdistettynä riittävään työsäiliöön voi toimia vähintään samalla hyötysuhteella kuin optimaalinenkin valinta.

Kuvaajassa musta viiva näyttää kohtauspisteen eri valinnoille, jossa vastuskäyttö alkaa olemaan 15% vuosittaisesta lämmön tuotannosta. Silloin on usein järkevää siirtyä tehokkaampaan laitteeseen. Suuri vastuskäyttö voi käyttökustannusten ohella aiheuttaa harmia pääsulakkeiden riittävyyden kanssa, sillä kompressori on samaan aikaan päällä vastuskuorman kanssa useasti.

Mitoituksista on runsaasti lisää tietoa yleistietosivullamme.

Vastuskäytön merkitys

Vesi-ilmalämpöpumppu on käytännössä aina osatehoinen, koska ulkolämpötilan kiristyessä kuuman veden tuotto hankaloituu ja tulee lopulta mahdottomaksi. Käyttöveden tuotanto kompressorin avuilla loppuu yleensä Altherma R sarjassa -15C, koska sitä halutaan pitää normaalisti yli 45C asteessa. Tarkasti säädettynä voi onnistua kylmemmässäkin lämpötilassa. Lattialämmityksellä R11 ja R16 saavuttavat -25C ulkolämpötilan kompressorikäytöllä vaivattomasti.

Mitoitustaulukoita


Daikin Online Controller, appikäyttö

Daikinin tukee edistyksellistä ONECTA kännykkäsovellusta, jolloin saat mahdollisuuden käyttää laitettasi sekä kotoa, että muualta käsin. Voit seurata esimerkiksi sähkönkulutusta mökiltä ja laittaa käyttövesivaraajan päälle hieman ennen kotiutumista. Myös lämmityksen tehokkuuta voi muuttaa etänä.

Erillinen Madoka säädin (optio)

Normaali käyttöliittymä on kiinteästi sisäyksiköstä ja sen avulla säädetään lähtevän veden lämpötila. Halutessasi on mahdollista asentaa langallinen säädin asuntoon, mikä mahdollistaa huonelämpötilan asettamisen suoraan. Silloin lähtevän veden lämpötila säätyy tarpeen mukaan sopivaksi itsestään. Paneelista voi myös muuttaa käyttöveden lämpötilaa tai ativoida käyttöveden tehokkaan Boost toiminnon jos vedenkulutus voi olla normaalia suurempaa.

Säätimessä on laitteen vieressä käytettävissä Bluetooth yhteys ja voit valjastaa sen kehittyneemmät toiminnot puhelimen monipuoleisen valikon kautta käyttöösi, esim. viikkoajastukset eri lämpötilaprofiileilla.

Säädin asennetaan yleensä vanhan termostaatin tilalle sen olemassaoleviin johtoihin. Jos sellaista ei ole, sijoituspaikka voi rajoittua sen perusteella, mihin johto on mahdollista tuoda siististi. Maroka toimii pienjännitteellä joten ohut signaalikaapeli riittää. Langallinen säädin on varmatoiminen jos verrataan langattomiin, joiden yhteysongelmat saattavat aiheuttaa harmia käytölle, sekä muodostaa tietoturvariskin.

Daikin Online Controller

Altherman kehitys

Altherman sukupolvet 1, 2 ja 3

Kuvassa näkyy noin 15 vuoden kehitys eri sukupolvien välillä. Ensimmäisen sukupolven laitteissa varaajat olivat pääsääntöisesti erillisiä sylintereitä ja ne kytkettiin seinämalliseen hydroboksiin. Sellainen toteutus tuottaa ensinnäkin todella sekavan käärmeenpesän putkineen ja vaatii lisäksi hurjasti asennustilaa pannuhuoneesta, jota ei monestikaan ole tarjolla.

Toisen sukupolven mukana varaajat ja hydroboksit saatiin samaan pakettiin. Toteutus on niissä edelleen pitkälti tehtaalla juotettujen kupariputkien sekamelskaa ja johdot risteilevät ristiin rastiin niiden seassa. Asennettavuus ja asennuksen siisteys oli toisella sijalla.

Toisen polven laitteissa ominaispiirteenä on myös heikko huollettavuus, sillä kuluvia osia on hankalissa paikoissa ja voi vaatia koko laitteen siirtoa paikaltaan. Valtaosa markkinoiden sisäyksiköistä on edelleen Altherma 2 aikaisia toteutuksia, koska kehitystyö on kallista ja vuosittaiset valmistusmäärät verrattain pieniä.

Kolmanteen polveen järjestelmästä on poistuneet juotetut putket käytännössä kokonaan ja johtovyyhdit. Liitostekniikassa hyödynnetään auto- ja prosessiteollisuuden uusimpia ratkaisuita. Sellaisia ovat esim. komposiitti-metalli liitokset, jotka tiivistävät tekniikan hyvin pieneen tilaan varaajan päälle ja ovat erittäin pitkäikäisiä. Altherma 3 sisäyksikköön voidaan käytännössä vaihtaa kaikki kuluvat osat koneen etupanelin- tai koneen päällikannen kautta pikaliittimillä. Altherma 3 R asennettavuus on erinomainen, melko varmasti paras mihin tahansa muuhun laitteistoon verrattuna. Hyvä asennettavuus parantaa myös asennuksen ulkonäköä.

VILP asennus öljyn tilalle
VILP asennus öljyn tilalle
toista
Öljykattilan poisto
Öljykattilan poisto
toista
p. 044-3577 375
info@lampotilamestarit.fi
Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Copyright Lämpötilamestarit Oy
Lataa Acrobat Reader